• [email protected]
  • +90 537 490 7862
Yabancı Sağlık Sigortası Bize yazın size biz ulaşalım
Yabancı Sağlık Sigortası

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?

Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de 1 yıldan uzun süre ikamet edecek yabancı uyruklu kişilerin yaptırması gereken bir sigortadır. Bir başka ifadeyle Türk vatandaşlığı bulunmayan yabancı uyruklu misafirlerin ikamet izni ya da oturma izni almak adına başvurdukları sağlık sigortasıdır. Sigorta kapsamında yabancı uyruklu kişiler, ayakta ve yatarak tedavi teminatları gibi güvencelere kavuşur. Yabancı sağlık sigortası, yabancı uyruklu oturma izni sağlık sigortası olarak da tanımlanır.

İkamet Sigortası Nedir?

İkamet sigortası, yabancı uyruklu oturma izni sağlık sigortası anlamına gelir. Dünya genelinde de birçok ülkede Türkiye’de uygulanan yabancı sağlık sigortasına benzer bir süreç işler. Ancak Avrupa ve Kuzey Amerika’da, yabancı sağlık sigortası yerine ikamet izni sigortası ya da oturma izni sigortası şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz isimler tercih edilir. Bu açıdan İkamet sigortası ile yabancı sağlık sigortası aynı anlamlarda kullanılır diyebiliriz. 

Yabancıların Sağlık Sigortası Yaptırması Zorunlu mu?

Türkiye’de ikamet etme kararı alan ve 1 yıldan uzun süre Türkiye’de yaşayacak olan yabancı uyruklu kişiler için yabancı sağlık sigortası zorunludur. Yabancı oturma izni sağlık sigortası yaptırmak Türkiye de ikamet etmek isteyen yabancı konuklar için yasal bir şarttır da diyebiliriz. Çifte vatandaşlık gibi durumlarda ise Türk vatandaşlığı bulunuyorsa bu şart aranmaz. 1 yıldan kısa süre Türkiye’de kalacak olan kişiler ise seyahat sigortası gibi özel bazı seçeneklerden yararlanabilir. 

Yabancı Sağlık Sigortasında Kimler Yararlanabilir?

Türkiye'de yaşamak ve çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler yabancı sağlık sigorta yaptırabilir. Yabancı sağlık sigortası yaptırma ve başvuru şartları sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Bazı şirketlerin özel şartlarında belirli bir yaş sınırı vardır. Örneğin şirketler 0-65 yaş arası yabancılara sağlık sigortası yaparak sınırlama getirebilir.

Eşi Türk Olanlar İçin Yabancı Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Yabancı uyruklu bir kişinin eşi Türk vatandaşı ise yabancı sağlık sigortasından önce SGK sorgulaması yapılır. Eş, SGK kapsamında sigortalı ise yabancı sağlık sigortası gerekmez. 

Eşi SGK’lı olmayan yabancı uyruklu kişilerin ise Türkiye’de ikamet edebilmeleri için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur. 

Yabancılar için Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Yabancı sağlık sigortası teminatları, ayakta ve yatarak tedavi şeklinde ikiye ayrılır. Yabancı ikamet sigortası teminat limitlerinin sigorta şirketlerine göre değişebileceğini hatırlatalım.

Ayakta tedavi teminatları genel hatlarıyla şöyle sıralanır: 

  • Doktor muayenesi

  • Tahliller

  • İlaç

  • Fizik tedavi

Yatarak tedavi teminatları ise şöyle sıralanır: 

  • Ameliyatlar,

  • Hastanede kalış durumunda ortaya çıkan masraflar

  • Kemoterapi

  • Radyoterapi

  • Diyaliz

  • Suni uzuv giderleri 

Teminatlar, poliçe süresince aktiftir ve poliçe süresi 1 yıl ile sınırlandırılır. 1 yıl sonunda yabancı uyruklu kişi, Türkiye’de ikamet etmeye devam edecekse sigortayı güncelleyebilir. 

2 Yıllık Yabancı Sağlık Sigortası Yapılabilir mi?

Genel olarak sigorta şirketleri poliçeyi 1 yıllık düzenler. Poliçe kapsamındaki teminatlar, poliçe süresince aktiftir ve poliçe süresi 1 yıl ile sınırlandırılır. 1 yıl sonunda yabancı uyruklu kişi, Türkiye’de ikamet etmeye devam edecekse sigortayı güncelleyebilir. Bazı sigorta şirketleri ise 2 yıllık yabancı sağlık sigortası da yapabilmektedir. Tercihe göre süre uzatılabilir ama 2 yıl geçerli yabancı sağlık sigortası için sigorta şirketlerinden teklif alırken bilgi alınmasını tavisye ederiz.

Yabancı İkamet Sağlık Sigortası Kimler İçin Zorunlu Değildir?

Yurt dışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile mavi kart sahiplerinin Türkiye’de ikamet etmek için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları talep edilmez. “Mavi Kart nedir?” sorusuna da bu aşamada cevap vermekte fayda var.

Mavi Kart Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup kendi isteği ile vatandaşlıktan çıkan kişiler, mavi kart adı verilen statüde değerlendirilebilir. Vatandaşlıktan çıktıktan sonra alınabilen mavi karta sahip olan kişiler, askerlik yapma ya da seçme ve seçilebilme gibi bir dizi hak veya sorumluluktan muaf tutulur. Ancak Türk vatandaşlarına tanınan diğer haklardan yararlanabilirler. 

Eğer kişi Türk vatandaşlığından kendi isteği ile çıktıysa ve Türkiye’de yaşama planı varsa detayları öğrenebilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile irtibata geçmelidir. Ayrıca özel hastanelerden yararlanmak istiyorsa, güvenle tedavi olabilmek için özel sağlık sigortasına başvurması yeterlidir.

Yabancı Sağlık Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Yabancı sağlık sigortası iki farklı durumda iptal edilebilir. Bunlardan ilki SGK kapsamına dahil olmaktır. Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de ikamet ederken bir yandan da SGK’lı olarak çalışmaya başlarlarsa sigortalarını iptal etme hakkına sahipler. 

İkinci durum ise yabancı uyruklu kişinin oturma izni alması ile gerçekleşir. Oturma izni alan kişi, özel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra sigorta şirketine başvuru yapıp yabancı sağlık sigortasını iptal ettirebilir.

Fakat iptal ile ilgili hususlar, yabancı uyruklu kişinin inisiyatifindedir. Dileyen kişiler iptal hakkını kullanabilir, dileyenler ise iki farklı sigortanın güvencesinden yararlanabilir. 

Yabancılar Özel Sağlık Sigortası Yaptırabilir mi?

Yabancılar, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi özel sağlık sigortası yaptırabilir. Ancak ilk etapta oturma izni ya da diğer bir adıyla ikamet izni almaları istenir. İzni alabilmek için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları ise zorunludur. Yani yabancı uyruklu bir kişi öncelikle yabancı sağlık sigortası yaptırıp diğer yasal şartları da sağlayarak oturma izni almalıdır. İkamet izni olan yabancılar özel sağlık sigortası yaptırabilirler. 

Oturma iznine sahip olan yabancı uyruklu kişilere, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kimlik kartı verilir. Kart üzerinde Türk vatandaşlarının kullandığı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının bir benzeri olan yabancı kimlik numarası yer alır. Yabancı uyruklu kişiler, yabancı kimlik numarası ile sağlık sigortası başvurusu yapabilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yerine ise yabancı kimlik numarasını eklemeleri gerekir.

Yabancı uyruklu bir kişi eğer oturma izninin yanında Türkiye'de çalışma izni aldıysa tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alarak da (TSS) yaptırabilir. Devlet güvencesi yani SGK'lı olan yabancı uyruklu kişilerin aynı Türk vatandaşları gibi TSS yaptırma hakları olur.

Hemen İletişime Geç

Altınova Sigorta ile güven dolu yarınlar için, doğru adım at.

Hemen Başvuru Yap

Altıonva Sigorta Hizmetlerimiz